Werkschoenen met Stalen neus of Composiet?

De stalen neus is één van de meest bekende eigenschappen van werkschoenen. Maar er zitten zowel voordelen als nadelen aan. Daarom leggen we je dat graag even goed uit.

Een stalen neus geeft goede bescherming aan de tenen. Zeker als er iets op zou vallen dat niet al te zwaar is. Het staal is dan dus hard genoeg om de klap op te vangen. Maar als echt iets heel zwaars op zou vallen, dan buigt het staal in en knelt het de tenen af. Hierdoor kan dus extra letsel ontstaan. Daarom is een stalen neus in je veiligheidsschoen niet altijd ideaal. Een neus van carbon of  composiet zal minder snel indeuken. In het slechtste geval zal hij breken. Gelukkig zijn ze allemaal bestand tegen een impact van minimaal 200 joule.

Soorten neuzen

  • Staal: hard maar buigzaam. Kan afknellen
  • Carbon: Lichtgewicht, breekt bij flinke impact
  • Aluminium: Lichtgewicht, kan afknellen
  • Kunststof: Lichtgewicht kan breken

Staal

We hadden al versteld dat de stalen neus niet altijd ideaal is. Wellicht dus wel voor de stratenmaker of voor de magazijnmedewerker, maar niet als je in de bouw met hele zware materialen werkt. Een stalen neus is wel de meest slijtvaste neus. Hierdoor kun je er dus lang mee werken. Daarnaast heeft staal de eigenschap warmte en kou te geleiden. Hierdoor kunnen je tenen dus snel warm worden of juist afkoelen.

Carbon

Carbon is echt een heel goed alternatief voor de stalen neus. Het is veel minder zwaar, maar tocht supersterk. Het is dus niet voor niets dat dit materiaal veel wordt gebruikt in de formule 1. Ja het kan breken, maar niet knellen. Daarnaast wordt het niet snel warm of koud omdat het minimale geleiding heeft. Ook stroom heeft geen enkele invloed op Carbon.

Aluminium

Aluminium weegt zoals je weet nagenoeg niets. Hierdoor is het dus veel minder zwaar dan staal. Daarnaast zal het temperaturen veel minder goed geleiden. Omdat het een flexibel materiaal is kan het wel knellen als het in aanraking komt met hele zware voorwerpen.

Kunststof (Composiet)

Ook de kunststof neus is natuurlijk lekker laag van gewicht. Daarnaast wordt er vaak gesproken over composiet. Dit is kunststof of zijn meerdere kunststoffen die versterkt zijn met vezels. Hierdoor is dit materiaal heel sterk. Het is geen geleider van warmte en stroom.